ÖLAND

SÄLEN

  • PRESENTKORT
  • SÄLEN
  • PRESENTKORT
  • ÖLAND

ENGLISH

DANSK

  • PRESENTKORT
  • SÄLEN
  • ÖLAND

Vi är rädda om vår planet och satsar därför rejält för att göra
vår restaurangverksamhet så hållbar som det rimligen går.
Vad har vi gjort hittills?

 

 

 

 

 

Ursprung är viktigt. Vi väljer lokalproducerat där det går. Det sparar på miljön och bidrar till att de lokala småskaliga jordbruken kan leva kvar – och produkterna håller dessutom världsklass!

På en tallrik äter våra gäster i genomsnitt en tredjedel kött (där nästan allt är lokalproducerat och svenskt), en tredjedel närproducerade grönsaker (vilket är fantastiskt på en vinterkrog!), och en tredjedel övriga grönsaker, mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi arbetar i aktivt samarbete med lokala lantbrukare och matproducenter för att främja den lokala matkulturen.  Ostar från Stina Olsson i dalgången. Bröd från trakten. Potatis från Dalarna. Små rödbetor från Dala-Floda. Dalaägg, osv.

Nu gör vi egna charkuteriprodukter för att kunna köpa hela djur och få avsättning för allt. Det ger oss fantastiska och unika produkter som speglar smaken av trakten och uppfödarnas fina arbete och kärleken till sina djur.

Vi hängmörar själva kött av djurslagen nöt, lamm, killing och linderödsgris från följande lantbrukare i trakten: Jörgen Lind, Stina Olsson, P-O Olsson.

Vi köper även utvald lokal råvara från Karelius i Lima, som på våra egna recept hjälper oss med tillverkning av högförädlade charkuterier på lokala råvaror för användning i restaurangen och i butiken.

Andelen lokalproducerat ökar för varje år.

Öl från Sälens Fjällbryggeri har blivit mycket populärt.

Vi buteljerar eget kolsyrat Fjällvatten för att ta bort onödiga transporter.

Genom att välja lokalt och svenskt kött och grönsaker bidrar vi till det öppna landskapet,
naturens variation, och de lokala böndernas överlevnad.

 

MATMENY

LOKALT

KÖTT – HUR VI VÄLJER

GRISKÖTT

Den etiska aspekten kring djurens välbefinnande i livet – en naturlig  miljö med restriktiv användning
av antibiotika är mycket viktigt i vårt val av djuruppfödare.

 

Vi har i vinter glädjen att servera knaperstekt fläsksida (långkok) från gårdar på Öland/Småland, i ett fint samarbete med Kalmar Läns Slakteri, KLS-Ugglarps. Vi tar fantastisk fläskfilé från gårdar i Jakobstad i Finland (som tillsammans med Sverige och Norge har Europas hårdaste regler för djurhållning). De kan erbjuda den styckningsvariant och putsning som vi önskar.

I vår egen butik erbjuder vi egentillverkade charkprodukter, bl a lufttorkad skinka och coppa, och ibland även styckdetaljer av gris från Dalarna.

 

Vi serverar nu i restaurangen även helgrillade lamm från Öland/Småland. Så smakrikt! Och varenda detalj av djuret kommer till användning! Detta fina lammkött finns också att köpa i vår butik. Lammfilén, ett mycket fint naturbeteskött, är från Nya Zeeland. 

 

LAMM

NÖTKÖTT

Denna vinter serverar vi i restaurangen fin oxfilé från Småland/Sverige och från Jacobstad i Finland. I trancheringen kompletteras den ädla oxfilén med rustika långkok och hemgjorda oxkorvar på kött från Dalarna.

 

Idag är andelen EKO och närproducerade grönsaker på vår vinterkrog hela 53%! Det borde vara omöjligt, eller hur. Men vi gör vad vi kan och har alltid potatis från Nås i Dalarna i samtliga potatisanrättningar i restaurangen och vår nya butik. Vi köper dessutom mycket ekoodlade kålsorter, betor och andra rotsaker från Wålstedts gård i Dala-Floda.

Vi strävar efter att tillsammans med vår duktiga grönsaksleverantör Sorunda hitta fler roliga och bra produkter från regionen som är lagringsdugliga och går att servera under vintersäsongen. 

 

GRÖNSAKER I VINTER

LOKALA PRODUKTER I VÅR GÅRDSBUTIK

BILDSPEL

I butiken finns en mängd fantastiska matprodukter från Dalarna och även mycket från det absoluta närområdet såsom charkuterier, bröd, sylt, marmelad, must, saft, senap, mm.

 

Är du producent av någon fin produkt eller känner du någon som producerar något utöver det vanliga?
Vi är alltid intresserade av nya fina råvaror att jobba med på våra restauranger!

 

I butiken finns en mängd fantastiska matprodukter från Dalarna och även mycket från det absoluta närområdet såsom ostar, charkuterier, bröd, sylt, marmelad, must, saft, senap, mjöler, mm.

 

Är du producent av någon fin produkt eller känner du någon som producerar något utöver det vanliga? Vi är alltid intresserade av nya fina råvaror att jobba med på våra restauranger!

 

Alla får precis det kött de vill ha

Alla får rätt mängd för just dem – några mer och några mindre

Då man hämtar flera gånger, och får ny varm tallrik, hinner inget kött bli kallt

Alla delar av det helgrillade lammet används

Det blir i princip inget matsvinn

 

Många fördelar med tranchering:

 

Miljötänk

Lammet & Grisens

Vi är rädda om vår planet och
satsar därför rejält för att göra vår restaurangverksamhet så hållbar
som det rimligen går.

Vad har vi gjort hittills?