ÖLAND

SÄLEN

  • PRESENTKORT
  • SÄLEN
  • PRESENTKORT
  • ÖLAND

ENGLISH

  • PRESENTKORT
  • ÖLAND
  • SÄLEN
  • DANSK

Miljötänk

Lammet & Grisens

Vi är rädda om vår planet och satsar därför rejält för att göra vår restaurangverksamhet så hållbar som det rimligen går.Vad har vi gjort hittills? 

I butiken finns en mängd fantastiska matprodukter från Dalarna och även mycket från det absoluta närområdet såsom ostar, charkuterier, bröd, sylt, marmelad, must, saft, senap, mjöler, mm.

Är du producent av någon fin produkt eller känner du någon som producerar något utöver det vanliga? Vi är alltid intresserade av nya fina råvaror att jobba med på våra restauranger!

LOKALT

Genom att välja svenskt kött och grönsaker bidrar vi till det öppna landskapet, naturens variation, och de lokala böndernas överlevnad.

Ursprung är viktigt. Vi väljer lokalproducerat där det går. Det sparar på miljön och bidrar till att de lokala småskaliga jordbruken kan leva kvar – och produkterna håller dessutom världsklass!

På en tallrik äter våra gäster i genomsnitt en tredjedel kött (där nästan allt är lokalproducerat och svenskt), en tredjedel närproducerade grönsaker (vilket är fantastiskt på en vinterkrog!), och en tredjedel övriga grönsaker, mm.

Vi arbetar i aktivt samarbete med lokala lantbrukare och matproducenter för att främja den lokala matkulturen. Bröd från trakten. Potatis från Dalarna. Små rödbetor från Dala-Floda. Dalaägg, osv.

Vi köper även utvald lokal råvara från Karelius i Lima och Mora Salt & Rökeri hjälper oss med tillverkning av oxkorv för användning i restaurangen och i butiken.

Andelen lokalproducerat ökar för varje år.

Öl från Sälens Fjällbryggeri har blivit mycket populärt.

Vi buteljerar eget kolsyrat Fjällvatten för att ta bort onödiga transporter.

KÖTT – HUR VI VÄLJER

Den etiska aspekten kring djurens välbefinnande i livet – en naturlig  miljö med restriktiv användning av antibiotika är mycket viktigt i vårt val av djuruppfödare.

Många fördelar med tranchering:

Alla får precis det kött de vill ha

Alla får rätt mängd för just dem – några mer och några mindre

Då man hämtar flera gånger, och får ny varm tallrik, hinner inget kött bli kallt

Alla delar av det helgrillade lammet används

Det blir i princip inget matsvinn

GRISKÖTT

Vi har i vinter glädjen att servera knaperstekt fläsksida (långkok) från gårdar på Öland/Småland, i ett fint samarbete med Kalmar Läns Slakteri, KLS-Ugglarps. Vi tar fantastisk fläskfilé från gårdar i Jakobstad i Finland (som tillsammans med Sverige och Norge har Europas hårdaste regler för djurhållning). De kan erbjuda den styckningsvariant och putsning som vi önskar.

LAMM

Vi serverar nu i restaurangen även helgrillade lamm från Öland/Småland. Så smakrikt! Och varenda detalj av djuret kommer till användning! Detta fina lammkött finns också att köpa i vår butik. Lammfilén, ett mycket fint naturbeteskött, är från Nya Zeeland.

NÖTKÖTT

Denna vinter serverar vi i restaurangen fin oxfilé från Småland/Sverige och från Jacobstad i Finland. I trancheringen kompletteras den ädla oxfilén med lokalproducerad oxkorv på kött från Småland.

GRÖNSAKER I VINTER

Idag är andelen EKO och närproducerade grönsaker på vår vinterkrog hela 53%! Det borde vara omöjligt, eller hur. Men vi gör vad vi kan och har alltid potatis från Nås i Dalarna i samtliga potatisanrättningar i restaurangen och vår nya butik. Vi köper dessutom mycket ekoodlade kålsorter, betor och andra rotsaker från Wålstedts gård i Dala-Floda.

Vi strävar efter att tillsammans med vår duktiga grönsaksleverantör Sorunda hitta fler roliga och bra produkter från regionen som är lagringsdugliga och går att servera under vintersäsongen.

LOKALA PRODUKTER
I VÅR GÅRDSBUTIK

I butiken finns en mängd fantastiska matprodukter från Dalarna och även mycket från det absoluta närområdet såsom charkuterier, bröd, sylt, marmelad, must, kaffe, choklad, senap, mm.

 Är du producent av någon fin produkt eller känner du någon som producerar något utöver det vanliga?Vi är alltid intresserade av nya fina råvaror att jobba med på våra restauranger!

Vi är rädda om vår planet och satsar därför rejält för att göra
vår restaurangverksamhet så hållbar som det rimligen går.
Vad har vi gjort hittills?