ENGLISH

ÖLAND

SÄLEN

  • PRESENTKORT
  • ÖLAND
  • SÄLEN
  • PRESENTKORT
  • SÄLEN
  • PRESENTKORT
  • ÖLAND

Att vi väljer lokalproducerat sparar på miljön och bidrar till att de Öländska småskaliga jordbruken kan leva kvar – och produkterna håller dessutom världsklass!

På en tallrik äter våra gäster i genomsnitt två tredjedelar grönsaker, mm (med stor andel närproducerat), och en tredjedel kött (där det mesta är lokalproducerat och svenskt).

Genom att välja lokalt och svenskt kött och grönsaker bidrar vi till det öppna landskapet, naturens variation, och de lokala böndernas överlevnad.

 

MATMENY

LOKALT

KÖTT – HUR VI VÄLJER

GRISKÖTT

Den etiska aspekten kring djurens välbefinnande i livet – en naturlig  miljö med restriktiv användning
av antibiotika är mycket viktigt i vårt val av djuruppfödare.

 

En annan viktig råvara är självklart allt det fina griskött vi serverar. Vi köper lokalproducerad gris av följande styckdetaljer från Smålandskött: Karré, tjockskurna revben och spare ribs. Vi tar fläskfilé från gårdar i Jakobstad i Finland (som har Europas hårdaste regler för djurhållning!) eftersom de kan erbjuda den styckningsvariant och putsning som vi önskar. 

 

Ursprung är viktigt. Vi väljer lokalproducerat där det går. För vårt fina kött innebär det att av totalt 13 styckningsdetaljer är faktiskt hela 10 detaljer från Öland/Småland. Bland våra huvudråvaror vill vi framför allt lyfta fram alla de hela lamm som grillas över kolbädden mitt i matsalen och sedan trancheras av kockarna ner till fantastiska munsbitar med eller utan ben. Faktiskt går inget till spillo utom just ben. Dessa hela lamm kommer uteslutande från Öland och Småland. I ett nära samarbete lantbrukare, t ex Egon i Hagaby, är vi med och påverkar när lammen ska flyttas till strandängarna för att få fram en speciellt örtig karaktär på köttet. Egons fårbesättning är faktiskt ättlingar till de djur som (pappa) Bengt Richert födde upp på Horns Kungsgård där Lammet & Grisen byggdes 1969. Cirkeln är sluten!På Öland säger flera av de lammproducenter vi pratat med att de har sin lilla besättning får och lamm ”som gräsklippare” för att hålla markerna öppna. Naturligare än så blir det inte!

Då inte alla våra gäster vill äta av de helgrillade lammen har vi mött efterfrågan och infört härligt helstekt lammfilé och örtbakad lammrostbiff, ett fint naturbeteskött från Nya Zeeland.

 

LAMM

I samarbete med våra grönsaksleverantörer Sorunda i Hässleholm och Goa gubbar i Nybro köper vi så mycket vi kan av lokalproducerade rotfrukter, grönsaker, frukt och bär. Potatis, jordgubbar, hallon, och ibland lite annat grönt och bär i sina microsäsonger, levereras av Goa gubbar. Och mycket av deras utbud kommer just från Öland, och i annat fall ifrån Småland.

Vi arbetar i aktivt samarbete med lokala lantbrukare och matproducenter för att främja den lokala matkulturen. Andelen lokalproducerat ökar för varje år. Exempel:

Ölandsost från Rosas i Löttorp

Glass från Böda Kaffestuga

Bröd från Ölandsbröd och Södviks Bageri

Mjölk från Hanna på Östangård, Dödevi.

Jordgubbar från Sturessons på Södra Öland

Öl från Källabryggaren och Kackelstugan har blivit mycket populärt.

 

GRÖNSAKER, MM

  Är du producent av någon fin produkt eller känner du någon som producerar något utöver det vanliga? Vi är alltid intresserade av nya fina råvaror att jobba med på våra restauranger!

 

Alla får precis det kött de vill ha

Alla får rätt mängd för just dem – några mer och några mindre

Då man hämtar flera gånger, och får ny varm tallrik, hinner inget kött bli kallt

Alla delar av det helgrillade lammet används

Det blir i princip inget matsvinn

 

Många fördelar med tranchering:

 

Miljötänk

Lammet & Grisens

VAD HAR VI GJORT HITTILLS

Rejält stor miljöstation för sopsortering, wellpapp, mm. Ett smart sopsystem i köket så att sortering blir enkelt, och därmed genomförs hela tiden.

Övergång till LED-belysning är vi snart klara med, ca 250 ljuskällor vilket motsvarar ca 7,5 kW i effektbesparing. Bakre utrymmen har rörelsedetektorer så att belysning stängs av automatiskt.

100% grön el – både i verksamheten och privat.

Vi tillför en avancerad bakterielösning till avloppssystemet som ”äter” fett, vilket skonar infiltrationsbädden och minskar miljöpåverkan. Kostsamt – men bra!

Ett nytt stort lekområde för barn, ”L.ekparken”, helt i öländska material från naturen.

Ljuddämpad restaurang - och arbetsmiljö – ger hållbar personal.

 

 

VISION OM SJÄLVFÖRSÖRJNING

”Inom 4 år ska Lammet & Grisen på Öland vara självförsörjande (eller i alla fall nästan) på el genom en jättesatsning på solenergi. Större delen av restaurangtaket kommer att täckas med solceller vars elproduktion under 12 månader kommer att användas under sommarsäsongen.”