ÖLAND

SÄLEN

  • PRESENTKORT
  • SÄLEN
  • PRESENTKORT
  • ÖLAND

ENGLISH

  • PRESENTKORT
  • ÖLAND
  • SÄLEN
  • DANSK

The Story

Bröderna Jan och Bengt Richert byggde Lammet & Grisen på Öland år 1969. Jan kom hem till Sverige efter att ha bott 9 år på Mallorca där han varit med och startat de första grisfesterna på ön. Bengt ägde Horns Kungsgård där han bedrev en mycket storskalig fåravel, och behövde avsättning för sin lammproduktion. Därför byggdes krogen på Kungsgårdens mark, och namnet var ju självklart. Krogen gränsar därför till Horns Kungsgård som numera är ett vackert naturreservat.

NÄR KROGEN SKULLE ÖPPNA

Då kunde man i rikspressen med stora rubriker läsa om "det vita svartbygget på Öland". Tack vare en mycket glad invigningsfest – med kommunpamparna inbjudna – beviljades emellertid bygglovet i efterhand!

Hur gick det till – egentligen? Läs fyra versioner av "sanningen".

 

KLICKA HÄR!

År 1985 var det dags för nästa generation bröder, Mattias och Joachim Richert, att med familj och vänner ta över verksamheten.

 

År 1985 var det dags för nästa generation bröder, Mattias och Joachim Richert, att med familj och vänner ta över verksamheten.

1991 etablerades Lammet & Grisen i Sälen vilket blev succé från start. Efter en jättesatsning hösten 2003 då lokalerna renoverades för ca 11 miljoner kan man konstatera att krogen är Sälens i särklass mest välbesökta kvällsrestaurang med 45.000 middagsgäster på fem månaders vintersäsong.

INFÖR SOMMAREN

2005 gick man vidare med en stor renovering och tillbyggnad på Lammet & Grisen på Öland. Här satsades ca 6 miljoner vilket omgående gav resultat. Middagsgästerna strömmade till.

Nästa steg togs sommaren 2011 med en utbyggnad för 5 miljoner. En ny pampig fasad, en ny matsal ”Örtagården”, en extra bar, ny scen, mm kompletterade verksamheten. Nu besöktes krogen av 34.000 middagsgäster på 10 veckors sommarsäsong. Helt galet!

Hösten 2012 var det dags för Sälen igen. Nu byggdes det ut bland annat för att kunna erbjuda en lyxig och skön lounge på översta våningen, med storslagen panoramautsikt över Lindvallens skidbackar.

Utbyggnaden fortsatte 2013 med Butiken som erbjuder ”Fantastisk mat för mysiga hemmakvällar”.

I ägarfamiljen Richert är man nio syskon, som samtliga vid något tillfälle i livet arbetat på Lammet & Grisen. Idag arbetar ”bara” fem familjemedlemmar i verksamheten.