Råvaror & Miljötänk

Kvalitetskött och ostar

Lokala råvaror

* Ursprung är viktigt. Vi väljer lokalproducerat där det går. Det sparar på miljön och bidrar till att de lokala småskaliga jordbruken kan leva kvar – och produkterna håller dessutom världsklass!

* Vi arbetar i aktivt samarbete med lokala lantbrukare och matproducenter för att främja den lokala matkulturen.  Ostar från Stina Olsson i dalgången. Nybakat bröd från Clara Olsson i dalgången. Potatis från Dalarna. Små rödbetor från Dala-Floda. Osv.

* Nu gör vi egna charkuteriprodukter för att kunna köpa hela djur och få avsättning för allt. Det ger oss fantastiska och unika produkter som speglar smaken av trakten och uppfödarnas fina arbete och kärleken till sina djur.

* Vi hängmörar själva kött av djurslagen nöt, lamm, killing och linderödsgris från följande lantbrukare i trakten: Jörgen Lind, Stina Olsson, P-O Olsson.

* Vi köper även utvald lokal råvara från Karelius i Lima, som på våra egna recept hjälper oss med tillverkning av högförädlade charkuterier på lokala råvaror för användning i restaurangen och i butiken.

* Andelen lokalproducerat ökar för varje år

* Öl från Sälens Fjällbryggeri har blivit mycket populärt.

* Vi buteljerar eget kolsyrat Fjällvatten för att ta bort onödiga transporter.

Kött på Lammet & Grisen i Sälen

Den etiska aspekten kring djurens välbefinnande i livet är en viktig aspekt i vårt val av djuruppfödare.

Griskött

Vi har i vinter glädjen att servera knaperstekt fläsksida (långkok) från gårdar på Öland/Småland, i ett fint samarbete med Kalmar Läns Slakteri, KLS-Ugglarps. Vi tar fantastisk fläskfilé från gårdar i Jakobdal i Finland (som har Europas hårdaste regler för djurhållning!). De kan erbjuda den styckningsvariant och putsning som vi önskar.

I vår egen butik erbjuder vi ibland även styckdetaljer av gris från Dalarna.

Lamm

Vi serverar helstekta styckdetaljer av lamm från Olssons samt 2-3 andra uppfödare i dalgången, bl a lammstek och bog. Smakrikt!
Lammfilén, ett mycket fint naturbeteskött, är från Nya Zeeland.

I vår butik finns fina lammdetaljer från Sälentrakten.

Nötkött

Denna vinter serverar vi i restaurangen oxfilé från gårdar i Jakobdal i Finland (som har Europas hårdaste regler för djurhållning!) eftersom de kan erbjuda just den styckningsvariant och putsning som vi önskar. I trancheringen kompletteras den ädla oxfilén med rustika långkok och hemgjorda oxkorvar på ”Fäbodkött”, som verkligen är lokalproducerat. Djuren har betat på fäbodvallarna och i dalgången bara ett par kilometer bort. Vi kallar därför detta för Fäbodkött. Jörgen Lind och Lars-Fredrik Larssons köttdjur är av fjällras och ibland korsade med andra mer utpräglade köttraser. Vi köper hela djur och erbjuder därmed alla detaljer på djuret i den ordning de är färdighängda och mörade. Sist ut är de ädlare detaljerna med biff och entrecote som vi låter hänga uppemot sex veckor för en riktigt stor köttupplevelse! Finns att köpa i butiken.

Fäbodkorna går på magert naturbete i dalgången. Och på sommaren även på gammeldags fäbodbete uppe på fjället vid Vålbrändans fäbod, vilket ger långsam tillväxt, ”slow-grow”, och extra hög kvalitet. En del gör vi långkok på, en del blir färs och charkuterier.

Siljanchark, en annan av våra duktiga leverantörer, levererar fint nötkött i varierande detaljer, bl a oxfilé, från Dalarnas köttproducenter. Finns i butiken.

Grönsaker i vinter

Idag är andelen närproducerade grönsaker på vår vinterkrog hela 35%! Det borde vara omöjligt, eller hur. Men vi gör vad vi kan och har alltid potatis från Nås i Dalarna i samtliga potatisanrättningar i restaurangen och vår nya butik. Vi köper dessutom mycket ekoodlade kålsorter, betor och andra rotsaker från Wålstedts gård i Dala-Floda.

Vi strävar efter att tillsammans med vår duktiga grönsaksleverantör Sorunda hitta fler roliga och bra produkter från regionen som är lagringsdugliga och går att servera under vintersäsongen.

Lokala produkter i vår gårdsbutik

I butiken finns en mängd fantastiska matprodukter från Dalarna och även mycket från det absoluta närområdet såsom ostar, charkuterier, bröd, sylt, marmelad, must, saft, senap, mjöler, mm.

Är du producent av någon fin produkt eller känner du någon som producerar något utöver det vanliga? Vi är alltid intresserade av nya fina råvaror att jobba med på våra restauranger!

 

Vårt miljötänk

Vi är rädda om vår planet och satsar därför rejält för att göra vår restaurangverksamhet så hållbar som det rimligen går.

Vad har vi gjort:

* Stor bergvärmepump med 8 st borrhål på 175 m djup har halverat energiförbrukningen. Den nya pumpen är tack vare varvtalsreglering ännu energieffektivare. Det lilla tillskott vi behöver är 100% grön el.

* Ventilationssystem med 80% värmeåtervinning.

* Överskottsvärme från kyl/frysanläggningar slösas inte bort utan återvinns genom värmeväxling med varmvattenproduktionen, och eventuellt överskott används till att ladda upp borrhålen i berget. Ett riktigt avancerat system!

* Rejält stor miljöstation för sopsortering av brännbart, kompost, wellpapp, plåt, glas, plast, mm. Ett smart sopsystem i köket för att sortering verkligen ska ske.

* Övergång till LED-belysning är vi snart klara med, ca 300 ljuskällor vilket motsvarar ca 10 kW i effektbesparing. Alla förråds- o personalutrymmen har dessutom utrustats med rörelsedetektorer så att belystning stängs av automatiskt.

* Även i allt vårt personalboende har vi investerat i bergvärme. Och den extra återvinningsmodulen på frånluften ger oss varmvatten.

* Tilläggsisolering och nya fönster med energiglas.

* Från Dalakraft köper vi 100% grön el – både i verksamheten och privat.

* Tjänstebil som har eldrift som laddas med 100% grön el.

* Vi är först i Sälen med att erbjuda TESLA DESTINATION CHARGER, där vi bjuder våra gäster på laddning – med grön el förstås!

Tesla Destination Charger kopiany värmepump kopiaåtervinning kopia

Tipsa oss gärna om du har idéer på ännu bättre miljötänk!

-->
Inga produkter finns i varukorgen