Råvaror & Hållbarhet

IMG_5633 kopiaIMG_6560 kopia

Råvarorna som gör den Öländska festen

På Lammet & Grisen på Öland har de lokalproducerade råvarorna en självklar och viktig plats, vi befinner oss ju här på en ö och i en region som levererar fantastiska råvaror precis under vår högsäsong.

Ursprung är viktigt. Vi väljer lokalproducerat där det går. För vårt fina kött innebär det att av totalt 12 styckningsdetaljer är faktiskt hela 9 detaljer från Öland/Småland. Bland våra huvudråvaror vill vi framför allt lyfta fram alla de hela lamm som grillas över kolbädden mitt i matsalen och sedan trancheras av kockarna ner till fantastiska munsbitar med eller utan ben. Faktiskt går inget till spillo utom just ben! Dessa hela lamm kommer uteslutande från Öland och Småland. I ett nära samarbete lantbrukare, t ex Egon i Hagaby, är vi med och påverkar när lammen ska flyttas till strandängarna för att få fram en speciellt örtig karaktär på köttet. Egons fårbesättning är faktiskt ättlingar till de djur som (pappa) Bengt Richert födde upp på Horns Kungsgård där Lammet & Grisen byggdes 1969. Cirkeln är sluten!

Då inte alla våra gäster vill äta av de helgrillade lammen har vi mött efterfrågan och infört härligt stekt lammfilé och örtbakad lammrostbiff, ett fint naturbeteskött  från Nya Zeeland.

En annan viktig råvara är självklart allt det fina fläskkött vi serverar. Vi köper lokalproducerad gris av följande styckdetaljer från Smålandskött: Karré, tjockskurna revben och spare robs. Vi tar svensk fläskfilé från  Stommen Long gård i Vara, samt från gårdar i Jakobdal i Finland (som har Europas hårdaste regler för djurhållning!) eftersom de kan erbjuda den styckningsvariant och putsning som vi önskar.

Vi arbetar i aktivt samarbete med lokala lantbrukare och matproducenter för att främja den lokala matkulturen. Andelen lokalproducerat ökar för varje år. Exempel:

– Lamm från Egon Erlandssons gård i Hagaby

– Ölandsost från Rosas i Löttorp

– Glass från Böda Kaffestuga

– Bröd från Böda Kaffestuga

– Äppelmust från Hagby

– Mjölk från gårdsmejeriet Österbogård i Dödevi och från Gudesjö Gård.

– Jordgubbar från Sturessons på Södra Öland

I samarbete med våra grönsaksleverantörer Sorunda i Hässleholm och Goa gubbar i Nybro köper vi så mycket vi kan av lokalproducerade rotfrukter, grönsaker, frukt och bär. Potatis, jordgubbar, hallon, och ibland lite annat grönt och bär i sina microsäsonger, levereras av Goa gubbar. Och mycket av deras utbud kommer just från Öland, och i annat fall ifrån Småland.

På Öland pågår ett projekt i att lyfta fram de fina råvarorna från ön i ett nära samarbete mellan restauranger i Ölands Krögarförening och lantbrukare. Lammet & Grisen är naturligtvis med i detta.

Är du producent av någon fin produkt eller känner du någon som producerar något utöver det vanliga? Vi är alltid intresserade av nya fina råvaror att jobba med på våra restauranger. Gärna lokalproducerat!

 

Hållbarhet

Generellt

Vi är rädda om vår planet och satsar därför rejält för att göra vår restaurangverksamhet så hållbar som det rimligen går.

Vad har vi gjort:

* Ljuddämpad restaurang- och arbetsmiljö

* Rejält stor miljöstation för sopsortering, wellpapp, mm. Ett smart sopsystem i köket så att sortering blir enkelt, och därmed genomförs hela tiden.

* Övergång till LED-belysning är vi snart klara med, ca 250 ljuskällor vilket motsvarar ca 7,5 kW i effektbesparing. Bakre utrymmen har rörelsedetektorer så att belysning stängs av automatiskt.

* 100% grön el – både i verksamheten och privat.

* Vi tillför en avancerad bakterielösning till avloppssystemet som ”äter” fett, vilket skonar infiltrationsbädden och minskar miljöpåverkan. Kostsamt – men bra!

Vad vill vi göra:

  • Nu bygger vi snart ett nytt stort lekområde för barn helt i naturmaterial, öländskt så långt det går.

Vision om självförsörjning

  • Inom 4 år ska Lammet & Grisen på Öland vara självförsörjande (eller i alla fall nästan) på el genom en jättesatsning på solenergi. Större delen av restaurangtaket kommer att täckas med solceller vars elproduktion under 12 månader kommer att användas under sommarsäsongen.
-->
Inga produkter finns i varukorgen